3 minuten lezen

Waarom zou je investeren in de ontwikkeling van zelfsturende loopbaan competenties bij je medewerkers?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Een tijd terug werden er een aantal outplacementprofessionals getraind in de toepassing van de Career Fitness Profiler, het loopbaanontwikkelingsinstrument van TalentLogiQs dat onder andere de loopbaanattitudes van individuen meet. De notie van loopbaanattitudes inspireerde tot een interessante discussie. Iedereen was het erover eens dat de ontwikkeling van loopbaanattitudes nuttig is voor coachees in de outplacementtrajecten. Tegelijkertijd maakten de outplacementprofessionals zich zorgen dat het ontwikkelen van loopbaanattitudes voor sommige mensen ver boven hun hoofd uitstak. De redenering was als volgt: “Sommige coachees komen binnen en willen zo snel mogelijk een andere job vinden. Ze zijn niet geïnteresseerd in het ontwikkelen van loopbaanattitudes. Eenmaal een nieuwe job gevonden, willen ze geloven dat het nieuwe bedrijf een veilige haven zal zijn tot hun pensioen.

Met andere woorden, outplacementcentra zijn gevuld met mensen die al 15-20 jaar werken voor bedrijven als Ford, DHL, Delhaize, Heinz, Makro, Hewlett Packard en andere ervaren stabiele werkgevers. De meerderheid zag het banenverlies niet aankomen en was ook niet voorbereid op de jungle die de arbeidsmarkt is geworden. Bovendien willen ze blijven geloven dat het niet nodig is om de meester van hun eigen carrière te zijn. Ze willen gewoon zo snel mogelijk naar een andere ‘stabiele’ werkgever gaan, blijven leven in de illusie dat dit nieuwe bedrijf stabiliteit vertegenwoordigt en vergeten de verschrikkelijke episode van het banenverlies.

Ik ben van mening dat er geen levenslange tewerkstelling meer bestaat, voor geen enkel niveau en in geen enkel organisatie. Organisaties kunnen niet meer doen alsof ze het aanbieden en werknemers moeten dit feit accepteren.

Ik denk dat het de hoogste tijd is:

  • Dat medewerkers worden geconfronteerd met de gevolgen: de eerste verantwoordelijkheid voor subjectief loopbaansucces ligt bij het individu.
  • Organisaties een voorbeeld nemen aan bedrijven als TriFinance en Ormit die echt investeren in loopbaanmanagementvaardigheden voor hun medewerkers. Hun drijfveer is om de behoeften van de onderneming af te stemmen op die van het individu.

De redenen hiervoor liggen voor de hand:

  • De arbeidsmarkt is een jungle geworden. Er zijn geen zekerheden meer, behalve de zekerheid dat iemand zich vroeg of laat zonder werk of in een situatie waarin een moeilijke carrièrekeuze moet worden gemaakt.
  • Organisaties willen vandaag de dag dat alle medewerkers hun creativiteit, al hun motivatie, al hun toewijding en toewijding aan de dag leggen. Mensen moeten in staat zijn om een job te creëren die 100% bij hen past.
  • Mensen die een loopbaanperspectief hebben ontwikkeld, vertonen een hoger psychologisch kapitaal. Gelukkige mensen presteren beter, tonen meer initiatief en zijn geneigd om te blijven.
  • Een carrière lijkt wel een never ending marathon, niet de opeenvolging van sprints die het zou moeten zijn. Zelfkennis ontwikkellen, je loopbaan managen en er assertief over zijn, is iets waar alle werkende mensen baat bij hebben. Hun welzijn en subjectief loopbaansucces hangen ervan af.

Als je een carrièrecoach, outplacer of HR-professional bent, heb ik drie tips voor je:

  1. Maak de ontwikkeling van individuele loopbaanattitudes deel uit van je coachingsprogramma/carrièremanagement beleid.
  2. Organiseer workshops over loopbaanvaardigheden om mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen.
  3. Verken job crafting als hefboom voor het verhogen van zelfmanagement en arbeidsvreugde.

Kortom, geen enkel bedrijf kan een levenslange tewerkstelling garanderen, zowel bedrijven als werknemers moeten de verantwoordelijkheid nemen om professionals klaar te maken voor de interne en externe arbeidsmarkt. Het ontwikkelen van loopbaanattitudes doet precies dat.

Geschreven door onze acedemy partner Lesley van Leke van TalentLogiQs – the science of growing together.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin