3 minuten lezen

Help jezelf om carrière te maken en succes te boeken

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Je eigen carrière vormgeven

Tegenwoordig is het niet meer voldoende om te weten wat je uit je baan en carrière wilt hebben. Je moet het allemaal zelf waarmaken. Hedendaags loopbaanmanagement draait om zelfmanagement en loopbaancompetenties. In feite geldt dit voor iedereen, of je nu zelfstandig bent of binnen een organisatie werkt.

En weet je wat? Loopbaancompetenties of loopbaanattitudes kunnen worden gemeten en ontwikkeld.

Laten we eerst kijken naar wat deze specifieke loopbaanattitudes zijn. Daarna gaan we dieper in op hoe deze ontwikkelt kunnen worden.

4 loopbaanattitudes

Er zijn vier loopbaanattitudes die wetenschappelijk geïdentificeerd zijn. De persoon die ze alle vier heeft, kan worden beschouwd als een loopbaanarchitect. Bovendien kan elk van deze vier houdingen worden vertegenwoordigd door een lichaamsdeel.

  • Je hebt een lichaam Het lichaam vertegenwoordigt je doelgerichtheid met betrekking tot je carrière. Met andere woorden, heb je affiniteit met persoonlijke carrièreprioriteiten en ben je geneigd om je eigen overtuigingen en/of buikgevoel te volgen bij het omgaan met professionele dilemma’s?
  • Je hebt armen De armen vertegenwoordigen jouw voorkeur om persoonlijk de leiding te nemen over carrièrekwesties en om kansen te grijpen in plaats van zich te conformeren en te wachten tot er kansen worden geboden.
  • Je hebt een hoofd Het hoofd geeft jouw voorkeur aan voor mentale openheid naar nieuwe situaties en naar nieuwe contexten die een aanpassing en het verwerven van nieuwe kennis vereisen.
  • Je hebt benen De benen geven aan dat je de neiging hebt om jouw persoonlijke carrièrepad te ontwikkelen en de bereidheid om een sprong voorwaarts te maken of de huidige context te veranderen als het niet meer past bij jouw eigen carrièrewaarden.

Beschikt je over alle vier de lichaamsdelen? Er is een manier om het te weten. CareerCoach® biedt een vragenlijst, de Career Fitness Profiler, waarmee je deze attitudes kunt meten (onder andere carrière gerelateerde onderwerpen zoals loopbaanwaarden en energie-stressbalans).

Maar zelfs zonder te meten, kan het duidelijk zijn dat je je op een of meer van deze attitudes moet ontwikkelen.

Het ontwikkelen van de loopbaanattitudes

Laten we eens kijken hoe wij je kunnen helpen:

  • Als je geen sterk lichaam hebt, kan je overwegen om een duidelijke carrièrevisie te ontwikkelen. Meestal is reflectie nodig. Goede vragen zijn: “Als ik terugkijk op mijn carrière over een jaar of twintig, wat zou ik graag zien” of “als ik mijn huidige baan en mogelijkheden vergelijk met de dromen die ik heb voor mijn carrière, hoe groot is de kloof?”
  • Als je geen sterke armen hebt, kun je beginnen met het doen van dingen. Door de aandacht vestigen op jezelf, bijvoorbeeld door je baas te laten weten wat je deze week hebt bereikt of het opzetten van een geweldige LinkedIn pagina.
  • Als je geen sterk hoofd hebt, ben je je je daar waarschijnlijk niet van bewust. In de meeste gevallen moet iemand je vertellen dat je een gebrek aan mentale openheid hebt. Als iemand je dat al verteld heeft, wil je misschien actief netwerken of op zoek gaan naar een project binnen jouw bedrijf dat je dwingt om samen te werken met mensen van andere afdelingen met een andere kijk op zaken dan jij. Door je open te stellen voor hun opvattingen in plaats van ze te bestrijden, help je mee binnen dat project en uiteindelijk ook in jouw carrière.
  • Als je geen sterke benen hebt, kun je waarschijnlijk beginnen door gewoon plannen te maken voor jouw mobiliteit en door de verschillende stappen die je moet nemen op papier te zetten.

Bekijk de volgende vier (van de zestien mogelijke) carrièretypes. Als het lichaamsdeel donker is, dan bezit de persoon de attitudes die het vertegenwoordigt. Wanneer het lichaamsdeel licht van kleur is, is er ontwikkeling mogelijk. Welk soort loopbaangedrag denk je dat dit soort gedrag zal laten zien?

career fitness profiler

Geschreven door onze partner Lesley Vanleke van Careercoach Network.

Pixabay.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin